“Am început cele dintâi experienţe în ziua de 1 iulie 2007. Cu săptămâni înainte, făcusem un examen sever de conştiinţă şi renunţasem la tutun, alcool, carne, cafea, ceai şi toate celelalte. Nu încerc acum să refac istoria acestei penibile etape preliminare, care a durat şase luni. Mi-a trebuit o voinţă de fier, căci de multe ori eram gata să renunţ şi să mă întorc la distracţiile mele istoriografice. Din fericire, scrisoarea lui Honigberger îmi dovedea că lucrurile acestea pot fi înfăptuite şi asta îmi da mereu curaj. Niciodată nu-mi închipuiam însă că se poate ajunge atât de departe şi relativ cu atât de puţină trudă. Pentru că numai după ce dobândeşti cele dintâi puteri şi-ţi cad brusc vălurile de pe ochi, îţi dai seama cât e de mare ignoranţa oamenilor şi ce dureroasă iluzie îi păcăleşte zi cu zi, până în pragul morţii. Voinţa şi energia pe care le depune un om ca să-şi satisfacă ambiţia socială sau vanitatea ştiinţifică sunt poate chiar mai mari decât aceea care ţi se cere pentru a dobândi lucrul acesta extraordinar: propria ta salvare din nimicnicie, din ingnoranţă şi din durere.”
“Cunosc acum drumul *********. Ştiu cum se ajunge acolo. Mai pot spune încă ceva: au ajuns de foarte curând acolo trei oameni din continentul nostru. E drept, doi dintre ei sunt ruşi. Fiecare a plecat singur şi a ajuns în ******** prin mijloace proprii. Olandezul a călătorit chiar fără să-şi ascundă numele până la
“Lucrul acesta coincide, de altfel, cu o serie întreagă de profeţii, mai mult sau mai puţin apocaliptice, relativ la kaliyuga, la “vârsta întunecată”, de al cărui sfârşit ne apropiem, ni se spune, cu paşi repezi. În toată
Mircea Eliade, Secretul doctorului Honigberger, Nopţi la Serampore, Humanitas, Bucureşti, 2004
Initial am vrut doar sa te salut, sa te anunt ca partea feminina din a XII a F nu a disparut, si mai ales partea de 25%, ce ti-a fost colega de banca, dar citind textul (foarte interesant) mi-am dat seama cat de mult imi lipseste cititul, dezbateri pe anumite teme, iesiri din sfera cotidianului. Inainte sa devin melancolica, vreau sa te felicit pentru blog, sa-ti doresc toate cele bune si sa iti spun ca voi incerca sa te "vizitez" cat mai des.
Simona
Oh, dear – şi pun pariu că ai râde când m-ai vedea exclamând aşa – nu pot să cred! Mă simt profund emoţionat de această “întâlnire” cel puţin plăcută. Dar trebuie să te avertizez că textul nu îmi aparţine şi de aceea, cel mult, pot fi felicitat de inspiraţia cu care am ales citatele (aplauze forţate în sală).
Te rog, eşti binevenită să revii oricând în acest mic spaţiu, chipurile “al meu”, dar în/prin care încerc să mai aduc o notă de “exotic” în textele care infuzează bloraşul…Sper că scrierile de pe aici să-ţi mai ridice tonusul şi/sau să te pună pe gânduri. Alegerea este a ta.
Şi chiar te rog să nu te scufunzi în melancolie, chiar dacă vremea de afară (şi nu numai) te îndeamnă la aşa ceva.
Numai bine!
offtopic (daca vrei, poti sa stergi commentul) : http://ro.altermedia.info/noua-ordine-mondiala/triumful-mondial-al-televiziunii_7978.html - nu ziceai tu ceva de Ilie Badescu, sau am retinut eu prost? man.
Dragă Manule,
Nu voi şterge comentariul pentru că este prea preţios. Şi aveai dreptate, numele domnului profesor este într-adevăr Ilie Bădescu şi dumnealui este cel care a provocat această discuţie despre efectele televiziunii, discuţie fără prea mare ecou…