“Ce atâta istorie?” se întreabă doamna Rice. Trebuie oare ca “Balcanii să-şi lase în urmă secole de lamentări şi sentimentalisme”, după cum tot dumneai se întreabă? Dacă da, atunci pe oriunde o să vă prind, o să vă calc pe cap. Scurt şi fără prea multe comentarii. La fel cum deja sârbii au început să facă deja şi cum ar fi trebuit să facem şi noi din prima şi să nu acceptăm baze militare pe teritoriul României. Sârbii, ca şi noi, suntem ataşaţi de istoria noastră pentru că ea ne defineşte, scârbă retardă ce eşti! Spre deosebire de cururile alea ale voastre îmbuibate cu Cola şi filme de la Hollywood, măcar noi avem cu ce ne mândri…dacă ai tancuri şi avioane, nu înseamnă că ai şi Istorie. Nu te-au învăţat asta la şcolile alea înalte ale voastre???
Nu ştiu cum este pentru alţii, dar pentru mine asta este picătura care a umplut paharul.
1389... move on
numa' reprezentanta unei tzari fara istorie putea spune asha ceva
Mi-a luat-o ametzitul înainte. Asta vroiam să spun şi eu...
Poti cere mai mult de la un american? Unde mai pui ca e si femeie? :D
Nu stiu ce faci si pe unde umbli, dar eu tot astept...tot astept...Zici ceva sau ce faci acolo?
Maine mai intru si dupa aia ne certam!
:))))))
First: nu am nici cea mai mica simpatie pentru SUA, dar nu pot sa nu fiu avocatul diavolului.
Second: ha ha ha!
Cum poti tu s-o calci pe cap pe doamna scretar de stat al SUA... sa mor daca inteleg.
Sarbii ii calca pe cap americani?!? :)) Imi sunt simpatici sarbii cu toate mandriile lor patetice. Dar, spre deosebire de vitejii romani, ei au si motive sa fie asa. Cat despre "fratii sarbi"... :))... da o fuga pana pe Valea Timocului si fa o scurta analiza sociologica printre "fratii" vlahi. Daca nu ai timp, asteapta pana in aprilie cand, la Adunarea Parlamentara a UE, se va discuta o rezolutie pe aceasta tema, pentru ca presedintii Romaniei si ai Serbiei sunt prea buni prieteni sa o faca. Anyway... Revenind:
Istorie... SUA (repet: nu pot sa-i inghit pe americani) a devenit SUA in 1776, cand s-a repezit sa le dea cu tifla englezilor cu Declaratia de Independenta. Doi ani mai tarziu a venit si Constitutia. Acea vestita constitutie care garanta drepturi pe care noi nu prea le simtim nici macar acum, doua sute de ani mai tarziu. Trecand garla in Europa, francezii inca nu incepusera sa ghilotineze capatani regale. Ca sa nu mai amintesc de frumosele plaiuri mioritice. Noi am avut nevoie de inca o suta de ani ca sa ne numim tara. Cutura si civilizatie?!? Peste ocean, in America erau inventate Harvard-ul, Princeton-ul, Yale-ul, iar in Moldova, in buricul pamantului, dadeam din codada pentru ca scrisese Dimitie Cantemir prima carte de pe aici.
Am avut de infruntat vitregiile istoriei? :)) Pai daca ungurii si austriecii (care sunt mai putini decat noi) au putut sa-si faca imperiu, daca mai toate natiile din Europa au fost in stare sa-si cladeasca momentul lor de glorie, desi se bumbaceau ca dracii intre ei, pe romani ce i-a oprit?
Istorie zici? Spania a stat cu maurii pe cap sute de ani, dar le-au dat na-na si si-au facut imperiu. Franta s-a batut cu toata lumea, cu toti vecinii, dar a cucerit Europa toata la un moment dat. Germania a avut nevoie de sute de ani sa se hotarasca sa fie tara, dar cand s-a hotarat a intrat direct in top 5. Italienii au fost impartiti in zeci de tari, insa asta nu i-a impiedicat sa duca arta si cultura acolo unde Romania nici macar nu vede, cu atat mai putin sa ajunga. Belgia, aceasta Moldova franceza, si-a tras si ea niste colonii peste mari si tari. Olanda, o tara inventata din fracuri religioase, si-a tras pamantul din mare, s-a luat la tranta cu cea mai puternica tara din lume, iar acum e in fruntea liberalismului mondial. Si tot asa...
Vorbiti despre Natiune? Despre Mandrie? Ha! O tara mica cu pretentii de buric. Luam valori imense la scara locala, dar de-o valoare medie (n-am spus mediocra) universala si le urcam pe soclu. Lungul nasului nu-l mai vedem pentru ca ne este frica. Ce ne-am face fara simboluri, fara ghidajul moral (auto)impus? E si asta de inteles. La un moment dat, toti avem nevoie de o Cauza. Din fericire, cu timpul asta trece. Eu unul am obosit sa proiectez acelasi fotografii. Din cate imi dau eu seama, niciunul dintre voi nu-i dispus sa-si puna Credintele in discutie.
Citeste, da delete, si uita. Am sentimentul ca, la un moment dat, macar unul dintre cei care au treninguri cu "Basarabia - pamant romanesc" o sa scrie / gandeasca exact asa cum o fac eu. Si o sa o re-inceapa el de unde o las eu acum.
Cheerio! ;)
Nu dau delete. De ce aş face asta?
Ai dreptate în tot ceea ce spui. Perfectă dreptate.
Acum, te rog mult, meditează la următoarele trei cuvinte: rost, blajin şi bună-credinţă.
După aceea reciteşte “Scrisoarea a III-a”.
După aceea poţi să faci ce doreşti. Chiar nu vreau să mai discut cu voi.
Doamne ajută, tinere.
Mai pot citit si El Cantar del Mio Cid, Robin Hood and the Monk, La Chanson de Roland, Waltharius sau povesti cu Sigurd. Sunt multe de citit, diferenta constand doar in perioada in care natiile isi canta in poeme eroii.
N-as mai vrea sa amintesc faptul ca si noi, ca si sarbii cu povestea bataliei de la Kosovo, privim cu pieptul umflat de mandrie catre o... infrangere. Din cate imi amintesc eu, Mircea a cam fugit in Transilvania dupa episodul Arges, cel care a urmat Rovinelor, cerand ajurotul unui... bozgor. Ah, si speaking about Rovine, nu am fost eu prea atent prin scoala, insa later on am aflat ca Cel Mare nu a infrant Semiluna, ci doar avangarda acelei "cata frunza, cata iarba". Ce nasol e, mi-am spus eu zambind, sa inveti istoria din poezii.
Dar, ca sa nu amestecam planurile, in Scrisoarea pomenita, Eminescu invoca un Tepes care sa faca ordine in tarisoara nou nascuta, in timp ce aiurea prin lume se nasteau republici, se inventa democratia. Marele poet, puternic influentat de ideile nationaliste ale epocii (reamintesc ca conceptul de Natiune, asa cum este el cantat in texte pasoptiste, s-a nascut, a crescut si a inceput sa dea din picioare in acea epoca), credea ca e nevoie, oriental, de o structura piramidala, de un Mesia, de un Tar, de un Domn, care ne puna in rand cu... Oh! Cu lumea moderna! Lumea moderna... Credea poetul ca ordine in tara se face cu inchisoarea si cu focul? Sau a inteles ca nu suntem in stare altfel?
Oh! Am zis Eminescu? Destept om! Unul dintre cei mai destepti. Acea teorie a lui a formelor fara fond... Grozava analiza sociologica. S-a prins el inca de la inceput ca fondul romanesc are probleme cu adaptarea la formele occidentale. Poate d-aia invoca un Tepes. Ca doar nu putea sa invoce o Constitutie moderna, un stat curat si puternic care sa... S-a prins ca nu tine. Iti pare cumva familiara imaginea cu romanul care nu pricepe cum e cu occidentalismul, cu modernitatea?
Mai zice Eminescu - nu in poezie (care, apropo, pe mine ma lasa rece), ci prin presa (publicistica lui fiind aproape geniala) - ca "spiritul bizantin" se tine de coada noastra ca o tinichea si nu ne lasa sa intram in rand cu lumea. Aplauze! Puteti sta linistit, domnule! O suta si mai bine de ani mai tarziu, suntem la fel! Nenea Iancu stie!
S-au prins junimistii (sau care s-or fi prins) ca Romania este la periferia Europei, ca Centrul nu se omoara cu a ne baga in seama interesele? Bravo lor. Asa a fost, asa a ramas: ne invartim dupa soarele lor, ca-i mai stralucitor. Iertata sa-mi fie analogia, insa mandria de a fi roman este un fel de mandrie de genul "Noi cei de dupa blocuri" ridicata la nivel istoric. Imi place mai mult apartnenta asta stramba la Centru (ca cetatean al UE), decat mandria periferica a sarbilor.
Ma simt mai curat ca om care, cu mainile in buzunar, se urca in avionul de Heathrow si este intampinat la Londra cu "Have a nice day, sir", decat intr-o posibila pozitie de luptator pe frontul cine stie carei idei obosite de reintregire. A avut si Henry Miller o vorba desteapta intre sutele de obscenitati: cea mai mare obscenitate e razboiul.
Rost, spui? Rostul e linistea. Linistea merge mana in mana cu blajinul. Vreau liniste in tara asta. Nu mai am chef de zornaiala ideilor vechi. Odata cu apartenenta la Uniunea Europeana, Romania si-a gasit, zic eu rostul: sa stea in rand cu lumea, fara sa mai iasa din istorie (asa cum a facut-o). Blajin? Nu prea blajin, ca esti luat de prost. Cel mai tampita vorba romanesca e "capul plecat sabia nu-l taie". Am ridicat imbecilitatea asta la nivel de pozitie istorica (de ex: parasindu-ne aliatii - motivat sau nu, nu-i de mine sa judec - in amandoua razboaiele modiale). Buna credinta? Conform DEX, "Om de (bună) credinta: persoană pe care te poţi bizui; om în care poţi avea încredere.". Iti pare romanul asa? Sau cand intalnesti un astfel de om, realizezi ca este o exceptie? Tocmai am scris despre comportamentul romanului la razboi.
Asta e. Nu ca am vrut sa am ultimul cuvant, insa am impresia ca unele lucruri trebuiau explicate.
Fuck! Am apasat anapoda pe refresh. Scuze.
Ştii mai multe decât ştiu eu deocamdată. Nu am cum să mă confrunt cu tine. Dar...
Bunăvoinţa ta de în a-mi arăta că suntem nişte gunoaie mă lasă rece. Mai mult, eşti exemplul viu că majoritatea dialogurilor din blogosferă nu au nici un rost, atâta vreme cât nu există nici măcar un punct comun, o punte salvatoare.
Este posibil să ai dreptate: poate am fost nişte laşi, dar mă întreb ce te împiedică pe tine şi pe prietenii tăi să treceţi peste acest posibil handicap al strămoşilor noştri. Memoria, dragul meu, nu face judecăţi de valoare, ea este sau nu este. Tu îmi livrezi un argument extrem de bizar: pentru că cei de dinainte nu au construit nimic, noi acum stăm şi ne plângem de milă că ce rău o ducem. Serios acum, tu îţi dai seama ca asta este o inepţie?
Crezi că eu nu văd mizeria? Crezi că eu nu ştiu cât de răi, mârşavi şi degradaţi suntem? Ce naiba, dacă mă confuzi cu vreun individ din ăla care stă cu drapelul înfăşurat pe grumaz de 1 decembrie, te înşeli. Sunt capabil să disting mizeria de lucrurile bune şi să văd ce e este rău. Dar, poate spre deosebire de tine, vreau să schimb ceva, orice. Sunt foarte convins să acest neam mai are resurse de a se regenera moral şi dacă aş fi un defetist aş alimenta mai mult această depresie care survolează ţestele dotate ale ţării. Nu mersi, am depăşit faza în care să mă plâng de orice întâlnesc în cale. În schimb, îmi fut creierii ca să îmi dau seama cum îi pot explica ţăranului transformat în fermier ce este aia dezvoltare comunitară şi cum îl poate ajuta UE. Ce zici, e în zadar?
Ţi-am sugerat Scrisoarea a III-a pentru că acolo sunt incluse câteva versuri ce ne definesc pe noi, ca neam. Îmi laşi impresia că sugestia mea a fost în van. Vii şi îmi zici de democraţie şi alte bazaconii din astea, fără să ai macăr o secundă în minte un singur lucru: cine a zis că este nevoie de ele? De ce vrei civilizaţie? Şi ce este aia civilizaţie? Vrei HBO? Vrei cancer? A se scuti, monşer …Tu eşti unul din acei oameni care consideră că există semnul egal între progres şi “o lume mai bună”…
Rostul nu e numai liniştea, blajin nu are nici o treabă cu proverbul ăla (care întregit sună cam aşa: Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici nu se vede – deci inoperantă atitudine) iar dacă te mai uiţi mult în DEX după definiţii s-ar putea să ai mici surprize.
Ţi-am şters unul din comentarii din raţiuni de gestionare e spaţiului. Scuzele sunt acceptate.
Doamne ajută!
Stefane, daca nu as banui ca ai undeva pe 20 de ani, as rade. As spune "Saru' mana, ai dreptate!". Dar nu pot sa fac asta. Insist:
" Bunăvoinţa ta de în a-mi arăta că suntem nişte gunoaie mă lasă rece". Nu incerc sa-ti spun ca suntem niste gunoaie. Insist in a spune ca batutul cu in piept cu caramida nationalista nu face bine nimanui, indiferent de natie. Uita-te cat de ridicoli sunt francezii cu cu pretentiile lor de natie mare, cat de antipatici sunt americani cu stelutele lor, cat de funny e Chavez, cat de urati sunt italienii dand afara straini din tara, cat de tampiti au fost germanii. Ca sa nu mai spun ca noi, romani fiind, riscam sa ne umplem de ridicol. Exemplul fericit al autoironiei britanice nu se poate aplica pe aici niciodata. Dar pana si aia au Great in titulatura oficiala.
"Pentru că cei de dinainte nu au construit nimic, noi acum stăm şi ne plângem de milă că ce rău o ducem". Fals. O tara mai buna se face schimbandu-ne pe noi in bine si pe cei cativa din jurul nostru. Spun ca nu e cazul sa visezi la o alta natiune romana. Se da o natiune, cu bune si cu rele, si se sugereaza modelarea pe niste reguli de bin simt. Nu-i complicat.
Diferenta dintre tine si mine este ca tu visezi la a schimba in bine o natiune care nu s-a putut schimba in secole, in timp ce eu ma multumesc sa ma schimb eu si sa le explic celor din jurul meu cum vad eu lumea. (Apropo de asta, am fluturat si eu steaguri idealiste, am avut si eu – nu cu multa vreme in urma – partea mea de activism socio-politic)
"Dar, poate spre deosebire de tine, vreau să schimb ceva, orice." Schimba-te pe tine first. Am sa explic mai jos la ce ma refer.
Spui ca iti vorbesc despre "democraţie şi alte bazaconii" si ma intrebi "Ce este aia civilizaţie?". Ma intrebi "Vrei HBO? Vrei cancer?". Nu stiu daca are rost sa intru intr-o discutie de genul asta. Imi imaginez ca erai nervos cand ai scris astea. Eu unul fac asa: cand ma enervez, o iau pe langa logica.
Si o intrebare, apropos de schimarea ta in bine: de ce iti bati creierii cum sa-i explici taranului roman ce-i aia dezvoltare comunitara, cand nu crezi in UE si in valabilitatea sau oportunitatea morala/culturala/economica a aparenentei la UE?
Pe de-o parte negi integrarea structurilor "pagane" in "mandra" noatra tara, pe de alta – parca e OK ca un o familie de fermieri (asa cum e, de ex., in Iranda) sa poata intretine (doar trei oameni) o ferma de peste doua sute de vaci, nu-i asa?
In fine, discutia e mult prea ampla pentru un schimb de replici pe net. Si ca sa nu ramana neclar ce vreau sa spun...
Unu: cred ca e mai bine sa pui intrebari si sa incerci sa intelegi cu capul tau, decat sa crezi ce iti spune cineva, ceva.
Doi: (si asta nu place nici unui adept al moralei crestine-iudeice) totul e relativ si supus dilemei. Ca d'aia avem creiere: sa gandim; d'aia s-a nascut semnul de intrebare; d'aia am fost goniti din Rai; d'aia vrem sa stim.
Trei: si da, mai bine adevarul tau stramb, decat adevarul altuia discutabil. Insa esti sigur ca ai luat in discutie toate aspectele, inainte sa tragi concluziile?
Si patru: nu fac pe desteptul, nu am pretentia ca am dreptate, insa nici nu pot sa ma uit in alta parte cand am impresia ca sloganele (de orice fel) incearca sa spele creiere. As fi purtat o discutie argumentata (asa cum incerc acum cu tine) si cu Lucian V, insa el e prea atasat de niste simboluri ca sa poata incerca a intelege o argumentatie. Nu cred ca pot convinge un preot ca Dumnezeu mai si doarme.
Trecătorule, cu tot respectul pe care mă străduiesc să ţi-l port, văzându-te cum te străduieşti să îmi explici cum totul e dilematic şi supus întrebărilor (lucru care este adevărat până la un punct), nu pot zice decât atât: consider că doar dEUS ne poate apropia, artistic vorbind. Şi da, ai bănuit bine, am 23 de ani. Un idealist neadaptat, aud asta zilnic, mulţumesc frumos că te-ai ginit şi tu, acum ştii cine sunt.
Nu uita, dEUS e grande.